Eergisteren deed ik de boodschappen. Steevast struin ik m’n vaste route af langs de groente- en fruitafdeling, de Oosterse gerechten en het dagelijkse pak halfvolle melk. Ik eindig voor het wijnschap. Een meterslange muur met tientallen verschillende soorten wijn, keurig gerangschikt van licht wit naar zwaar rood, aangevuld met alle andere soorten wijn die je kan bedenken. Naast me staat een man van middelbare leeftijd en pakt voor de derde keer vertwijfelend een fles en begint het etiket af te speuren. Hij zucht, zet de fles terug en loopt gedecideerd naar het begin van het schap. Hij trekt direct drie flessen weg en ik hoor hem zeggen: “Toch maar weer de Wild Pig…”

Het wordt voor de consument steeds moeilijker om een bewuste wijnkeuze te maken, omdat het aanbod zo groot is. De keuze van de man voelt gemakkelijk. Hij heeft de Wild Pig waarschijnlijk al eerder gehaald en de andere wijnen spreken hem misschien niet aan of hij kent ze wellicht niet. Zonde… want er staan ongetwijfeld wijnen tussen die hij misschien wel lekkerder vindt. Gemiste kans dus!

Dit probleem ontstaat door drie belangrijke ontwikkelingen.

Allereerst is het aanbod van wijn al enorm groot en blijft het groeien. Uit één streek kunnen al tal van verschillende variaties komen. Daarnaast zijn veel wijnen ook goed te bewaren, waardoor je meerdere oogstjaren van dezelfde wijn in het schap kan terugvinden. Voor nu laat ik de technische ontwikkelingen (rijping, kunstmatig smaken creëren etc.) en wijnhypes (wijn in blik, alcoholvrij, natuurwijn etc.) die bijdragen aan het groeiende aanbod nog maar even buiten beschouwing. Daar komen we in andere columns ongetwijfeld nog op terug.

Ten tweede is de consument een stuk bewuster geworden als het gaat om eten en drinken. De gezondheid speelt een rol en er is een grote vraag naar eerlijke en transparante leveranciers. Ook drinken steeds meer mensen alleen biologische of biodynamische wijn (weet jij het verschil?), omdat ze dat lekkerder vinden of omdat ze niet willen dat ze met hun aankoop de natuur indirect schaden.

Het derde en laatste punt is een tegenstrijdige ontwikkeling. We blijven namelijk in het geijkte assortiment hangen, omdat de gemiddelde verkoopprijs van een fles wijn laag blijft. In 2020 en 2021 besteden we gemiddeld € 3,50 voor een fles wijn… We kiezen dus eerder voor massawijnen van coöperaties, die snel op dronk zijn en niet te veel kosten. Ik hoor je denken: ‘Dan wordt het aanbod van wijn toch kleiner en dus makkelijker om uit te kiezen?’. Klopt, maar daardoor krijgt de relatief kleinere wijnboer geen kans op de markt en halen we met z’n allen de kwaliteit van de wijn naar beneden!

Maar gelukkig ontstaat er langzamerhand een positieve ontwikkeling waarin we als consument gaan voor ‘minder, maar beter’. Kortom, minder drinken maar van een betere kwaliteit. Love it!

Sta je wel eens stil bij hoe jij voor het wijnschap staat? Ben je makkelijk te beïnvloeden, ga je altijd voor iets anders of ben je meer van ‘oud en vertrouwd’?

Denk daar maar eens bij na als je de volgende keer een fles wijn koopt!

Met Verdeggio probeer ik jullie een stukje bewuster te laten worden als het gaat om het maken van wijnkeuzes. En daar komen superveel factoren bij kijken! In de aankomende columns neem ik jullie iedere keer mee in een ander thema, zodat jullie steeds beter weten welke wijn je de volgende keer kan kiezen.