Mensen met een beetje wijnkennis zullen lachen als ze deze titel lezen. Die weten waarschijnlijk wel beter. Maar de waarheid blijft dat deze of vergelijkbare vragen nog regelmatig gesteld worden tijdens proeverijen en trainingen. Moeten we dat dan bestempelen als ‘domme’ vraag? Absoluut niet! Wijntechnisch valt er misschien nog wat te leren, maar als ze ook citroen proeven dan zitten we op het goede spoor!
Blind ruiken en proeven is namelijk bizar moeilijk! Ook als je jezelf sommelier, wijnsnob, vinoloog of professioneel beroepsalcoholist mag noemen. In onze proeverijen en boxen werken we daarom ook met ‘blinde’ geurbuisjes en glazen. Kortom, zwart en waarvan niet te zien is wat de inhoud is. Daarmee zet je je andere zintuigen aan het werk en bouw je gemakkelijker een eigen smaakbibliotheek. Het gaat erom dat je veel blijft proeven, that’s the key. En hier en daar ook een beetje uitspugen als het kan…
Smaakbibliotheek… Wat bedoel je daar dan weer mee? Simpel gezegd ga je voor jezelf lijntjes leggen tussen geuren (en smaken) en de associatie die je daarmee hebt. Voorbeeld: vier jaar geleden maakte ik een wijnreis naar de Loire en Bordeaux. Onderweg stopte we bij een tankstation en kocht een flesje grapefruitsap. Nooit geproefd en dat was ook direct de eerste en laatste keer. Ik vind grapefruit namelijk echt heel vies! Maar sindsdien pik ik wel direct de geur eruit in een wijn. En dat helpt me vervolgens weer om wijn blind te kunnen analyseren.
Als je dus blind een wijn proeft en je ruikt citroen, dan ben je lekker bezig. In dit geval een makkelijk voorbeeld, omdat de meeste mensen het citrusfruit er wel uitpikken. Andere geuren zijn soms lastiger. Niet alleen om te herkennen, maar ook om nog eens te onderscheiden. Want het gebeurt namelijk heel vaak dat je een geur wel herkent, maar het niet kan plaatsen. Een aromawiel met de meest voorkomende geuren kan dan handig zijn. Maar als je écht wilt ontwikkelen, dan houd je in een boekje bij welke wijn je gedronken hebt en welke associaties je daarbij hebt. Bij mij zal je de grapefruit vaak terugzien bij gerijpte sauvignon.
Ga voor jezelf dus op zoek naar hekenbare geuren. De sigarendoos van je vader of opa, het potloodslijpsel van de tekendoos van de kinderen, de nagellakremover van je vriendin of een natgeregende kartonnen doos. Dat maakt het proeven van wijnen serieus veel makkelijker!
En als je denkt dat er stukken citroen worden toegevoegd in een wijnvat… Maak je daar geen zorgen over. ‘Harde’ wijnkennis kan je een keertje trainen door je in te schrijven voor een wijncursus. Kwestie van feitjes uit je hoofd stampen. Blind proeven is veel interessanter. Daar kan je al snel verschil maken!
Met Verdeggio probeer ik jullie een stukje bewuster te laten worden als het gaat om het maken van wijnkeuzes. En daar komen superveel factoren bij kijken! In de aankomende columns neem ik jullie iedere keer mee in een ander thema, zodat jullie steeds beter weten welke wijn je de volgende keer kan kiezen.