VERDEGGIO
SMAAKT MIJ PRIMA!

Als ik jou eens vertel hoeveel herkenbare aroma’s en smaken er eigenlijk te vinden zijn in een klassieke Sauvignon Blanc uit de Loire, zou je er dan een aantal kunnen noemen? Wellicht heb je basiskennis en denk je meteen aan citrusfruit en een beetje gras. Dat is top! Maar wat dacht je van kruisbes, suikermeloen, grapefruit of passievrucht. Een kleine greep aan smaken en aroma’s uit nog maar één druif of glas! Kun je nagaan hoeveel er te ontdekken is als je weet dat er nu meer dan 500 druivenrassen zijn…

Welke smaak zit er aan wijn

Aroma’s en smaken zijn mega-belangrijk bij het proeven en uiteindelijk kiezen van lekkere wijn. Knijp je neus eens dicht en neem tegelijkertijd een slok wijn. Lastig om te bepalen waar de wijn naar smaakt en of je het eigenlijk wel lekker vindt. Ga nu eens uitgebreid boven je glas hangen en neem vervolgens een slok. Bammm! Nu komt alles binnen en kan het ontleden van de wijn beginnen. 90% van wat jij proeft, wordt opgepikt door jouw reukorgaan. Wees er dus lief voor. De rest wordt aangevuld met jouw smaakpapillen die als een wirwar in je mond terug te vinden zijn. Zoet, zuur en bitter zijn daarbij het meest herkenbaar. Zout en umami ga je bijna niet terugvinden. Maar sluit vooral je zicht en tast niet uit. Door te kijken naar wijn wordt er al veel prijsgegeven en kan je ook al veel factoren uitsluiten. Door aan je glas te voelen weet je of een wijn koud geschonken wordt. Een rode Châteauneuf-du-Pape schenken we niet koud. Een fruitige Pinot Noir uit de Beaujolais kan best wel een tikkie uit de koelkast krijgen. Weer een manier om gemakkelijker wijnen te herkennen.

Dat herkennen van aroma’s en smaken is verdomd lastig. Gratis tip? Probeer verbanden te leggen met situaties die voor jou bekend voorkomen. Op die manier kan je gemakkelijker aroma’s en smaken herkennen. Even een persoonlijk verhaal uit de doeken… Tijdens mijn reis in de Loire haalde ik bij een benzinepomp een flesje grapefruitsap. Nooit eerder gedronken, toch eens proberen. Resultaat: niet te zuipen, maar daardoor kan ik nu wel gemakkelijk grapefruit in mijn wijn herkennen. Kortom, maak proeven persoonlijk, maar vergeet niet af en toe wat theorie mee te pikken. Met theorie laat je zien dat jij wijnproeven snapt, maar als je vervolgens de smaken kan koppelen aan de gebieden, dan laat je zien dat je het begrijpt!

Wijn smaken

(S)maak de combi!

In de boxen en proeverijen vinden we interactie en educatie belangrijk. Dit helpt jou om wijnen gemakkelijker te begrijpen, zodat je de volgende keer de sommelier in het restaurant kan aftroeven en kan zeggen dat jouw wijn wel degelijk naar paardenzweet ruikt. Doordat je weet waar een wijn smaaktechnisch uit bestaat kan je dit gemakkelijker koppelen aan een druivenras of zelfs een specifieke streek. Vandaar dat je in de boxen en tijdens de proeverijen ook een spelelement terugvindt.

smaaktest smaken
In deze afbeelding geven we een smaakprofiel van vijf herkenbare smaken en/of aroma’s.
smaaktest wijnen

Aan jou de taak om te kiezen bij welke wijn die hoort. De smaken en aroma’s zijn ook in de boxen te vinden of worden uitgedeeld tijdens een proeverij. Ga na wat je ruikt of proeft en probeer dat in je glas terug te vinden. Op die manier helpen we je op een smaakprofiel per wijn aan te leggen.

Andersom is natuurlijk ook mogelijk en vraagt om een andere aanpak. We leggen één type wijn of druivenras aan je voor en jij bepaalt welke combinatie van aroma’s en smaken daarbij horen. Dat betekent dus dat je eerst de wijn moet gaan proeven en op basis daarvan één van de antwoorden kiest.