De onwetende wijnklant.

 Fascinerend wat je tegenkomt als je op zoek gaat naar marktonderzoek over wijn. En dan vooral die gericht zijn op hoe de consument zijn of haar wijn kiest of zou moeten kiezen. Je wordt overladen met do’s en don’ts, apps die je zou moeten gebruiken en andere factoren waar je op zou kunnen letten. Wij zijn in veel van deze artikelen gedoken en delen de handigste, maar ook de mindere handige tips met je.

Hier heb je ‘barwijnig’ aan…:

  • “Koop huiswijnen onder de € 5,00.”

In de vorige column stipten we al aan dat de gemiddelde Nederlandse consument maar € 3,50 over heeft voor een fles wijn. Voor die prijs ga je zelden kwaliteit vinden. Van die € 3,50 wordt gemiddeld maar € 0,79 besteedt aan de wijn zelf. Kortom: wat de wijnboer kan gebruiken om goede wijn te maken. De rest is verpakking, transport, accijns en belasting. Kies jij voor een fles van € 6,00 (de winstmarge blijft in dit voorbeeld gelijk), dan blijft er € 2,48 over voor de wijnboer en verhoog je de kans op kwaliteit. Kun je nagaan wat een fles wijn van een tientje doet…! 

  • “Kies altijd voor goedkopere, maar beroemde wijn.”

Nee, alsjeblieft niet! Probeer te achterhalen wat een gezonde prijs-wijn verhouding is. Barolo’s, Champagnes of Bourgognes onder de € 20,00 kan je beter laten staan. Er zit dan een addertje onder het gras. Wellicht de verkoop van een mislukte oogst of wijnen die al ver over hun top zijn. Ga je dure wijn kopen, probeer je dan van tevoren in te lezen in wat een bijbehorende schappelijke prijs zou zijn.

  • “Let in de supermarkt vooral op het jaartal.”

Volstrekt onnodig! De omloopsnelheid in de supermarkt is hoog genoeg en oude wijnen zullen niet lang blijven staan. De gemiddelde supermarkt kiest ook niet voor speciale jaargangen, maar werkt liever met wijnhuizen die de smaak van wijn ieder jaar van dezelfde kwaliteit kunnen waarborgen. Laat je bij wijnspeciaalzaken of de betere slijter informeren over het oogstjaar.

  • “Maak je keuze op basis van medailles.”

Deze methode is de laatste paar jaar een beetje achterhaald. Een wijn met een medaille is in de meeste gevallen een prima wijn. Hij is beoordeeld door een grote groep juryleden met een bepaald niveau. Alleen dat wil niet zeggen dat de wijn speciaal is. Een wijnboer kan namelijk wel 30 wijnen inleveren, waarvan er misschien wel 25 een medaille krijgen. Hoe speciaal is zo’n beoordeling dan nog?

 

Handvatten voor de Thuis-Sommelier:

  • Kies voor de bedrijfsleider of klant

Heb je vragen over een wijn? Stel deze dan aan de bedrijfsleider of hoofd van de afdeling (bij een grote supermarkt). De kans is groter dat zij jou beter op weg kunnen helpen. Maar een klant kan ook doorslaggevend zijn. Zie jij iemand een wijn pakken waar jij twijfels over hebt? Ga het gesprek aan en vraag waarom hij of zij die wijn lekker vindt.

  • Vivino.. Ja of nee?

Tegenwoordig scant iedereen zijn wijn met de Vivino-app. Op zich niet verkeerd, mits je het op de juiste manier gebruikt. Afgaan op reviews van anderen kan nog wel eens misleidend zijn. Jouw smaak is immers alleen van jou en anderen weten niet wat jij wel en niet lekker vindt. Bouw daarentegen in de app een proeflijst op. Sla de wijnen op die je gedronken hebt met een aantal belangrijke steekwoorden. Daarmee bouw je aan je eigen smaak-bibliotheek. En dat is een stuk betrouwbaarder!

  • Balans zoeken

Verander regelmatig van keuze als het gaat om wijnboer- of maker. Een grote wijncoöperatie uit Chili levert een andere kwaliteit dan een kleine wijnboer uit Spanje. De wijnen kunnen verschillen in prijs, maar kwalitatief goed met elkaar concurreren. Probeer daarvoor open te staan, want dan houden we gezamenlijk ook een divers wijnaanbod in stand.

  • Leer je wijn kennen

Je leert al snel veel over wijn door een klein beetje onderzoek te doen. Op iedere fles staat tegenwoordig wel de website van het wijnhuis of desnoods Google je het. Je maakt kennis met de wijnmaker en de intentie van de wijnen. Op die manier krijg je veel meer beleving bij de wijn. Grapedistrict speelt daar bijvoorbeeld goed op in door boven op de fles QR-codes te plakken. Als je die scant, zie je direct een kort interview met de wijnmaker.

Met Verdeggio probeer ik jullie een stukje bewuster te laten worden als het gaat om het maken van wijnkeuzes. En daar komen superveel factoren bij kijken! In de aankomende columns neem ik jullie iedere keer mee in een ander thema, zodat jullie steeds beter weten welke wijn je de volgende keer kan kiezen.