Skip to content
  • Home
  • Proeverijen
    • Wijnproeverijen
    • Kaasproeverijen
    • Wijn & Gastronomie
  • Column
  • Verdeggio’tje
    • Wat doen wij?
  • Contact
  • Nabestellen
Wijnfout vluchtig zuur

Wijnfout

Invloed op kwaliteit

Herkennen

Oplossing

Vluchtig zuur is vooral azijnzuur of een ander zuur dat gemakkelijk vervliegt en ruikbaar kan zijn. Azijnzuur kan een wijnfout zijn, maar feit blijft dat het ook altijd onderdeel van wijn is.

De grootste oorzaak is de ongecontroleerde blootstelling van wijn aan zuurstof, waardoor bacteriën suiker en alcohol omzetten in azijnzuur. Deze bacterie is de azijnzuurbacterie, een micro-organisme die zuurstof nodig heeft om te kunnen vermenigvuldigen.

Een beetje vluchtig zuur is niet erg en soms wel passend. Te veel vluchtig zuur is een groot probleem, want het is onomkeerbaar en kan wijn ondrinkbaar maken.

Een hoog gehalte azijnzuur kan ook ruiken naar nagellakremover.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor vluchtig zuur dan andere en kunnen het daardoor gemakkelijker ruiken.

Zoete wijn heeft een hoger azijnzuurgehalte dan normale wijn, doordat druiven met edele rot meer natuurlijke suiker en daarmee dus ook meer azijnzuurbacterieën bevatten. In zoete wijn accepteren we het alleen makkelijker, omdat de suikers het vluchtig zuur maskeren.

Om vluchtig zuur zoveel mogelijk te voorkomen moet de wijnmaker geen beschadigde of beschimmelde druiven gebruiken.

De wijnmaker kan ook kiezen om gisten te gebruiken die weinig tot geen vluchtig zuur produceren.

admin2021-05-18T07:48:46+00:00

VERDEGGIO’TJE?

Lees het verhaal over het ontstaan van Verdeggio en waar wij voor onze klant waarde aan hechten.
LEES MEER
Verdeggio logo
Coba Ritsemastraat 1
1902ML, Castricum
INFO@VERDEGGIO.NL
CONTACT

Verdeggio helpt jou om het aanbod van wijn beter te begrijpen en de wijnen te ‘ontleden’ in smaak, waardoor je zelf een makkelijkere keuze kan maken bij het kopen van een fles wijn die jij lekker vindt. Verdeggio maakt van jou een thuis-sommelier!

© VERDEGGIO 2022 | WEBSITE DOOR IMAGONLINE
Wij maken gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door op akkoord te klikken, geeft u hier toestemming voor.
InstellingenAkkoord
Privacy & Cookies Beleid

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN
Aanvraag relatiegeschenken
Ik ben geïnteresseerd in:
Bedankt voor je bericht, hij is verzonden.
Er is iets fout gegaan, zou je het opnieuw willen proberen?
Proeverij Aanvragen
Gastronomische fingerfood
Bedankt voor je bericht, hij is verzonden.
Er is iets fout gegaan, zou je het opnieuw willen proberen?
Shopping cart0
Er zijn geen producten in je winkelwagen!
Continue shopping
0
Go to Top